|
Post by NFP on Oct 14, 2005 9:25:18 GMT 1
W wakacje nasz³a mnie ochota na porobienie sobie trochê modeli... problem w tym, ¿e moja nie zasobna kieszeñ nie by³a wystarczaj¹cym Ÿród³em œrodków finansowych na jakiœ plastik, a o drewnie to ju¿ nawet nie marzy³em... Pozosta³ papier, ale, ¿eby jeszcze mniej zap³aciæ (ach sk¹py jestem), wklepa³em w e-mule "Paper Models" i bach poka³ao mi siê pelno modeli, œci¹gn¹³em, drukn¹³em i zacz¹³em sklejaæ... i zaczê³a siê masakra... Na warsztat poszed³ najpierw MiG-17 (nad którym boje s¹ opisane na forum CGS), póŸniej jakiœ Transportowy Tupolew (prezydecnki chyba), i jeden, i drugi zosta³ zniszczony, zanim jeszcze zosta³ stworzony... plastik czy drewno ma to do siebie, ¿e s¹ ju¿ wymodelowane... wyci¹æ, dopasowaæ, poprawiæ nierównoœci, dopasowaæ po az drugi, skleiæ, machn¹æ farb¹ i tadam - stoi (albo wisi) dzie³o... z papierem jest inna sprawa... kiedy próbujê siê za to wzi¹æ, zawsze odbijam siê od tego jak ping-pong... wszystko siê gnie nie tak jak potrzeba... tu za du¿o kleju i wycieka, tu za ma³o i siê odkleja... nie potrafiê zliczyæ ile razy próbowa³em coœ z papieru wykonaæ, i jeszcze bez sukcesu...
|
|
|
Post by Junkanc on Oct 15, 2005 13:13:31 GMT 1
|
|
Rommel
Junior Member
|
Post by Rommel on Oct 15, 2005 17:39:48 GMT 1
oj nie wy jedni... ja jestem kartonowym beztalenciem... jedynie plastik mnie lubi ;D
|
|
|
Post by Krzychu on Oct 16, 2005 11:52:32 GMT 1
Witam! Panowie, nie przejmujcie siê. Ja mogê powiedzieæ to samo, ale o plastiku. Nie wiem czy da³bym radê poprawnie skleic model plastikowy. Tyle lat w kartonie... Pozdrawiam.
|
|
|
Post by TRUP on Oct 20, 2005 11:31:19 GMT 1
No, to proponujê pochwaliæ siê na forum "najwiêkszymi kaszanami" podczas Waszych modelarskich potyczek! ;D
|
|
Rommel
Junior Member
|
Post by Rommel on Oct 20, 2005 13:20:06 GMT 1
ja takowa wspominam z dosc dawnych czasow... mialem wtedy jakies 13 lat i dostalem na jakas tam okazje pierwszy model - MiG 21 [plastik rzecz jasna]. Byl jakiejs dupiatej firmy bo nie bylo w pudelku instrukcji no wiec uruchomilem swoja inwencje tworcza... model skleilem i po jakims czasie gdzies mi go wcielo. Nawet o nim zupelnie zapomnialem. Odnalazl sie dopiero niedawno przy porzadkowaniu szafy... bardzo sie zdziwilem jakie wtedy mialem pomysly - silniki byly przyklejone do dzioba jako km-y, ta cala "rurka do tankowania" sluzyla mu jako antena... itd najpierw sie przez tydzien z niego smialem a potem go wyrzucilem... no coz, tak koncza niedorobki ;D
|
|
|
Post by Junkanc on Oct 20, 2005 19:41:33 GMT 1
Ja klei³em kiedyœ kartonowy model jakiegoœ œmig³owca, ale cuœ mi nie wyszed³... to pewnie dla tego ¿e po moim sklejeniu mia³ strasznie zdeformowany kad³ub i œmig³a od nadmiaru kleju siê urwa³y... W jednym jednak sobie zaimponowa³em ... p³ozy by³y prosto i nawet nie ty³ do przodu
|
|
Pawko
Junior Member
|
Post by Pawko on Oct 20, 2005 20:09:35 GMT 1
te¿ mia³em przeprawê z MiGiem 21 - mo¿e trafiliœmy na ten sam model Z³o¿y³em go po 3 tygodniach mêczarni (brak instrukcji i bladego pojêcia o tym samolocie). Wszystkie czêœci musia³em ostro przycinaæ lub przed³u¿aæ. a ostateczny wynik - szkoda gadaæ , nawet skrzyd³a nie by³y równe i proste potem siê wkurzy³em i sprawdzi³em jego wytrzyma³oœæ termiczn¹ w ognisku (nie wytrzyma³ ;D)
|
|
|
Post by TRUP on Oct 21, 2005 9:23:29 GMT 1
Ja dla odmiany jestem betonem kartonowym. Od najm³odszych lat zreszt¹. Maj¹c ich kilkanaœcie pastwi³em siê jednak trochê nad "Ma³ymi Modelarzami". Zrobi³em kilka samolotów, pamiêtam , ¿e by³y wœród nich jakiœ dwup³at z I WŒ oraz japoñski Shinden. Ca³y urok w nich polega³ jednak¿e na tym, ¿e robi¹c je totalnie olewa³em wszelkie wrêgi, rzebra etc. ;D w zwi¹zku z tym samoloty co prawda kupy siê przyma³y, ale profile skrzyde³ mia³y ¿adne! P³askie jak decha!
|
|
|
Post by Krzychu on Oct 23, 2005 23:41:04 GMT 1
Trup napisa³: Poprostu mia³y profil laminarny... Pozdrawiam.
|
|
|
Post by wowposter on Nov 13, 2008 15:36:35 GMT 1
|
|