Rommel
Junior Member
|
Post by Rommel on Sept 30, 2005 23:33:41 GMT 1
chodzi dokladnie o to by okreslic z mozliwych odpowiedzi ta jedna ktora Waszym zdaniem najbardziej przyczynila sie po porazki Wehrmachtu na froncie wschodnim. Dlaczego po tak poczatkowo duzych sukcesach niemcy musieli sie cofac. Wydarzenia mojej problematyki obejmuja wszystkie bledy od rozpoczecia "Operation Barbarossa" az do bitwy na Luku Kurskim. Temat jest dosc obszerny wiec jesli ktos ma propozycje inna niz podane to zachecam do podzielenia sie nia. Jeszcze tylko dla wyjasnienia - potraktujcie ten temat jako problematyke "genezy upadku" [cokolwiek przez to rozumiecie ].
|
|
|
Post by NFP on Oct 1, 2005 11:01:32 GMT 1
uwa¿am, ¿e Niemcy za szybko chcieli wszystko skoñczyæ, i za szybko parli do przodu, co przyczyni³o siê do ich pora¿ki, dlatego zaznaczy³em odpowiedŸ C
|
|
|
Post by FConccini on Oct 1, 2005 14:19:47 GMT 1
uwazam tak jak NFP. Niemcy za szybko parli do przodu i logistyka po prostu nie wyrabiala (brak dostaw paliwa,sprzetu,zywnosci,bombardowanie linii kolejowych przez Armie Czerwona) co musialo sie skonczyc tak jak skonczylo.
|
|
Rommel
Junior Member
|
Post by Rommel on Oct 1, 2005 14:43:39 GMT 1
ja osobiscie jednak za wazniejsza uznalem decyzje o Leningradzie. Hitler z wlasciwie niewiadomych przyczyn postanowil zatrzymac oddzialy szturmujace miasto i przez to w ogole go nie zdobyli. A mozna przeciez bylo te sily oddelegowac do glownego celu - Moskwy i byc moze wowczas radziecka ofensywa styczniowa nie przyniosla by takich sukcesow rosjanom
|
|
Pawko
Junior Member
|
Post by Pawko on Oct 1, 2005 15:03:22 GMT 1
Niemcy za szybko chcieli wszystko skoñczyæ, i za szybko parli do przodu, co przyczyni³o siê do ich pora¿ki, Chcieli szybko skoñczyæ i dlatego nie by³i przygotowani do d³ugiej wojny - a w szczególnoœci do warunków zimowych.
|
|
|
Post by Junkanc on Oct 1, 2005 16:38:16 GMT 1
3 fronty ... to by³o samobójstwo
|
|
|
Post by maldrin on Oct 11, 2005 19:40:25 GMT 1
Wed³ug mnie za szybko parli do przodu. Logistyka nie wytrzyma³a tempa narzuconego jej przez wojska pancerne.
|
|
|
Post by Junkanc on Oct 20, 2005 19:49:51 GMT 1
W zasadzie wszystkie wy¿ej wymienione wydzrzenia mia³y znacz¹ce wydarzenia na froncie wschodnim.Trudno mówiæ co by³o decyduj¹cym czynnikiem, poniewa¿ wszyskie nawzajem na siebie oddzia³ywa³y.
|
|
|
Post by niunia2 on Dec 8, 2005 18:34:41 GMT 1
dla mnie bitwa pod Kurskiem byla straszliwa rana... nie wiem jak mozna bylo popelnic taki blad... no ale fakt faktem za bardzo sie spieszylo a ze tak powiem "zaskoczenie" zima bylo tez nie male jak dla mnie to to bylo tez zle rozplanowane, nie ta strategia
|
|
|
Post by wowposter on Nov 13, 2008 15:35:52 GMT 1
|
|