|
Post by Junkanc on Oct 1, 2005 18:29:22 GMT 1
Chcia³em poruszyæ temat zatopienia "Bismarcka".Czy uwa¿acie ¿e zosta³ zatopiony przez samoloty torpedowe (jak mówi oficjalna wersja)czy wierzycie wto ¿e zosta³ zatopiony przez w³asn¹ za³ogê.Ja osobiœcie przychylam siê do tej nieoficjalnej wersji, szególnie ¿e po oglêdzinach wraku nie znaleziono œladów po torpedzie.Od lat Anglicy i Niemcy dr¹ o to koty, ka¿da strona ma ku temu powody: Anglicy - zemsta za Hooda, Niemcy - to ¿e do koñca decydowali o losach statku.Teraz z wielkiej tragedii zrobiono sprawe propagandow¹, lecz nie mo¿emy zapomnieæ o dzielnych marynarzach Kriegsmarine i kapitanie E.Lindemanie.Czeœæ ich pamiêci!
|
|
|
Post by maldrin on Oct 1, 2005 19:11:43 GMT 1
Ja przychylam siê do wersji wed³ug, której samoloty torpedowe przyczyni³y siê do zatopienia "Bismarcka", jednak same pójœcie okrêtu na dno by³o spowodowane zatopieniem go przez w³asn¹ za³ogê. Przy okazji polecam ksi¹¿kê "Pancernik 'Bismarck' " B.F. von Mullenheim-Rechberg. Cz³owiek ten by³ czwartym oficerem artylerii jeœli mnie pamiêæ nie myli (na "Bismarcku" rzecz jasna).
|
|
Pawko
Junior Member
|
Post by Pawko on Oct 2, 2005 20:10:17 GMT 1
obstawiam ¿e zatopi³a go za³oga
|
|
|
Post by wowposter on Nov 13, 2008 15:34:45 GMT 1
|