|
Post by maldrin on Sept 30, 2005 21:38:56 GMT 1
Jak wiadomo we wrzeœniu 1939 roku Zatoka Gdañska oraz wody Morza Ba³tyckiego przyleg³e do Pó³wyspu Helskiego by³a podzielona na sektory strze¿one przez polskie okrêty podwodne, i tak: -ORP "Orze³" - Zatoka Pucka i rejon od Pó³wyspu Helskiego na po³udnie do Gdañka -ORP "Wilk" - od miasta Hel na po³udnie ku ujœciu Wis³y - ORP "Ryœ" - od 'czubka' Pó³wyspu Helskiego na pó³nocny-wschód -ORP "¯bik" - pó³nocne wybrze¿e Pó³wyspu Helskiego -ORP"Sêp" - na pó³noc od Przyl¹dku Rozewie. Co s¹dzicie o takim rozlokowaniu okrêtów? Czy zrobilibyœcie to inaczej? Zapraszam do dyskusji...
|
|
|
Post by NFP on Sept 30, 2005 21:41:37 GMT 1
tu Ci nic nie powiem, bo siê nie znam... ale mam pytanko, czy my mieliœmy TYLKO 5 OP?
|
|
|
Post by supersiwus on Sept 30, 2005 22:09:18 GMT 1
Była to (moim zdaniem) przestarzała pierwszowojenna taktyka. Takie ustawienie OP powoduje nieelasychność i spycha z natury ofensywny OP do stania i patrzenia jak cos mu przechodzi kolo nosa.
Taktyka ta została stworzona z myślą o fatalnych niemieckich U-bootach z I WŚ a nasze Op były CUDAMI TECHNIKI!! Tracily w ten sposób wszystkie swoje zalety (szybkość max zanurzenie oraz zasięg) a w zamian niedoawalo to nic. poprostu w tych czasach niedoceniano jeszcze niestety OP...
|
|
|
Post by maldrin on Sept 30, 2005 22:36:07 GMT 1
¯eby nie by³o, ¿e siê nie wypowiem... okrêty podwodne to broñ s³u¿¹ca do ataku a nie obrony. Gdy odkry³em za³o¿enia planu "Worek" (tak siê nazywa³ plan obrony wybrze¿a przez op) zdziwilo mnie umiejscowienie okrêtów podwodnych w Zatoce Gdañskiej a totalnym zaskoczeniem by³o skierowanie "Or³a" na p³ycizny Zatoki Puckiej... Nale¿y pamiêtaæ o tym, ¿e w momencie wybuchu wojny "Orze³" by³ jedynym w 100% sprawnym OP Polskiej Marynarki Wojennej. Wiêc logicznym (dla mnie) by by³o (przy za³o¿eniu ewentualnej próby przedostania siê do Wielkiej Brytanii - a takie za³o¿enie by³o) ulokowanie go na pe³nym morzu, np. za "¯bika". Wtedy móg³by 'rozwin¹æ skrzyd³a' i pokazaæ na co go staæ. A p³ywaj¹c po Zatoce Puckiej móg³ tylko demonstrowaæ sposoby ukrywania siê i uciekania przed liczniejszym wrogiem.
Do NFP, tak mieliœmy tylko 5 Okrêtów Podwodnych: 2 produkcji holenderskiej ("Orze³" i "Sêp" - bliŸniaki) i 3 produkcji francuskiej ("Wilk", "Ryœ" i "¯bik" - identyczne pod wzglêdem technicznym).
|
|
|
Post by wowposter on Nov 13, 2008 15:34:49 GMT 1
|
|