Rommel
Junior Member
|
Post by Rommel on Nov 7, 2005 14:35:31 GMT 1
widze ze z ustaleniem oznakowan 27 pancernego bedzie ciezko, ale ja mam jeszcze jedno pytanie-prosbe. Czy ktos moze zna sklad Grupy Pancernej "Everbach" generala Everbach'a lub/i 5 Armii Pancernej SS generala Dictrich'a, walczacych w Normandii?
jest mi to potrzebne do skonczenia kolejnej makiety pokazujacej wycofujace sie z "kotla" pod Falaise jednostek niemieckich. Mam Pantere i teraz nie wiem jakiej dywizji dac jej oznaczenia... myslalem ze dam jej "trojzab" 2. Dyw. panc. ale teraz juz sam nie wiem czy byla ona czescia "Everbach'a" czy 7. Armii... no ale generalnie chodzi mi o przyblizony aklad "Everbach" i 5. pancernej SS.
|
|
Pawko
Junior Member
|
Post by Pawko on Nov 7, 2005 19:23:16 GMT 1
ma³a nieœcis³oœæ: Sepp Dietrich dowodzi³ 6 pancern¹ SS, o 5 armii pancernej SS nic mi nie wiadomo
na temat grupy pancernej Everbacha nic nie moge znaleŸæ (sam te¿ pierwszy raz s³ysze tê nazwê)
Sk³ad 6 Armii Pancernej SS: grudzieñ 1944 r: I i II Korpus Pancerny SS (1, 9, 10, 12 DPanc SS) Panzer-Lehr-Division, 150 Panzer Brigade (Otto Skorzenny),
marzec 1945: 1, 2, 3 i 12 DPanc SS, 6 DPanc (Wehrmacht) 356 DPiech (Wermacht)
problem rozwi¹zany - nie Everbach a Eberbach - jedna literka nie taka
sk³ad „Grupy Pancernej Eberbacha" dowództwo 47. Korpusu Pancernego (2., 116. Dywizje Pancerne 1. i 2. Dywizja Pancerna SS), 117. Dywizja Grenadierów Pancernych 272. Dywizja Piechoty.
|
|
Rommel
Junior Member
|
Post by Rommel on Nov 7, 2005 20:37:34 GMT 1
dzieki... co do tego czy byla to 5 SS czy 6 to sie nie wypowiadam - moge sie mylic, jednak co do nazewnictwa Everbach pozostane przy swoim... dotoad wszystkie zrodla jakie znam na mniej wiecej ten temat [zachodnie publikacje] nazywaja jasno - Everbach. Ale mniejsza o to thx
|
|
|
Post by Robas on May 21, 2007 15:07:18 GMT 1
Jak nic Tobie nie wiadomo o 5-tej Armii Pancernej SS to proszê:
Z trzech pu³ków SS-Nordland utworzono 5. Panzer-Division SS-"Wiking". Powsta³a ona 22 paŸdziernika 1943 roku.
God³o pocz¹tkowe by³o przejête po pu³kach Nordland, póŸniej mia³a w³asne: Hakenkreuz na tarczy, nie podam wygl¹du poniewa¿ nie mogê dodaæ zdjêcia.
Dowództwo Dywizji:
Divisionskommandeure:
22. Oktober 1943 Obergruppenführer Herbert Gille
6.August 1944 Oberführer Edmund Deisenhofer
Auguat 1944 Standartenführer Rudulf Mühlenkamp
9. Oktober 1944 Oberführer Karl Ullrich
W jej sk³ad wchodzi³y:
SS-Panzer-Grenadier-Regiment 9 "Germania" SS-Panzer-Grenadier-Regiment 10 "Westland" SS-Panzer-Grenadier-Regiment "Nordland" estnisches SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Batallion "Narwa" Finnisches Freiwilligen-Batallion der Waffen-SS SS-Sturmbrigade "Wallonien" SS-Panzer-Regiment 5 SS-Panzerjager-Abteilung 5 SS-Sturmgeschutz-Abteilung 5 SS-Sturmgeschutz-Batterie 5 SS-Panzer-Artillerie-Regiment 5 SS-Flak-Abteilung 5 SS-Werfer-Abteilung 5 SS-Panzer-Nachrichten-Abteilung 5 SS-Panzer-Aufklarungs-Abteilung 5 SS-Panzer-Pionier-Batallion 5 SS-Divisions-Nachschub-Abteilung 5 SS-Instandsetzungs-Abteilung 5 SS-Wirtschafts-Batallion 5 SS-Sanitats-Abteilung 5 SS-Feldlazarett 5 SS-Kriegsberichter-Zug 5 SS-Feldgendarmerie-Trupp 5 SS-Feldersatz-Battillon 5 I./SS-Panzer-Grenadier-Regiment 23 "Norge" I./SS-Panzer-Grenadier-Regiment 24 "Danmark"
Wiêkszoœæ skapitulowa³a amerykanom obok Radstadt-u w Bayernie, reszta we wschodniej Austrii.
Jakby ktoœ mia³ jakieœ pytania to e-mail: superfacet25@wp.pl
Pozdro dla mi³oœników historii, a tak¿e WWII.
|
|
|
Post by wowposter on Nov 13, 2008 15:36:52 GMT 1
|
|